Deel III- Nieuwe Normaal

  • door

Consumenten blijven nog wel een tijd op de centjes letten

Consumenten maken zich grote zorgen over de economische gevolgen van de corona crisis. Ondanks al die reclames dat het eigenlijk redelijk goed gaat met onze economie is die zorg er nog wel zichtbaar aanwezig.

Sterker nog, 45% van de huishoudens wereldwijd heeft al te maken met een inkomensdaling en 26% verwacht dat inkomsten in de toekomst zullen afnemen. In Nederland – waar tot nu toe ‘slechts’ 18% een inkomensdaling heeft ervaren – vreest maar liefst 35% dat het eigen inkomen er in de toekomst op achteruitgaat.

Logisch dat de consument meer dan ooit kijkt naar prijs, acties, en prijs-kwaliteitverhouding. Het aantal mensen dat zegt meer op de prijzen van producten en diensten te letten is wereldwijd al gestegen naar 68% (Nederland: 38%). En 45% vindt dat bedrijven de consument moeten helpen door korting te geven of producten in de uitverkoop te doen (Nederland: 29%). Het is belangrijk om te weten dat dit onderzoek ruim voor de goedkeuring van allerlei nieuwe vaccins is gedaan. Ik zou dan denken dat de komst van de nieuwe vaccins weer het vertrouwen in de financiële toekomst een stukje zou hebben bijgesteld, maar of dit waar is en zo ja in welke mate, is uiteraard nog niet onderzocht.

Een andere trend die we volgens Kantars COVID-19 Barometer in de post-corona tijd gaan zien is de groei van e-commerce. Met name de lokale ondernemers focussen zich massaal om online service te kunnen bieden. Volgende keer, hier meer over in deel 4.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *