Greta Moment

  • door

De eerste keer dat ik het hoorde schrok ik er ontzettend van. Wisten jullie dat een redelijk zuinige bedrijfsbus ongeveer 7.5 ton aan CO2 per jaar uitstoot?
En dit Anno 2021 is behoorlijk confronterend toch? Eerlijk Gezegd was dit een van mijn vele beweegredenen om A naar B express op te richten als een van de eerste volledig emissievrije koeriersbedrijven in Nederland. En als ik zeg 100 procent CO2-vrij bedoel ik geen CO2-compensatie en ook geen veeg werk. Nee echt 100 procent CO2-neutraal. Dat betekent alleen met elektrische bestelbussen rijden en binnen de stad waar mogelijk ook bakfietsen inzetten. Hoe klinkt dat? Mooi toch? Je zou denken Easy peasy let’s do this!
Maar beste mensen, niets is minder waar. Het is hard knokken in deze branche. Laat maar staan als je een schone alternatief biedt. Ondanks alle enthousiaste mooie woorden van de klanten en consumenten is het een harde wereld waar je meestal niet makkelijk met open armen wordt ontvangen. Je moet dus echt gemotiveerd zijn en ook sterk in je schoenen staan.
Ik luisterde gisteren naar een prachtige podcast van Iraanse schrijver en filmregisseur Ehsan Abdipour, meer bekend als “Ehsanoo”. Hij vertelde dat hij altijd dacht “wat bezielt zo’n milieuactivist als Greta Thunberg?” Is het allemaal wel echt? Wat zijn haar beweegredenen dat ze zo dedicated maar ook theatraal vecht? Is dit mooi in scène gezet door een verwaand meid die een leuk leven leidt en dit ziet als entertainment of is het echt?
Peinzend over dit onderwerp kwam hij op een dag en documentaire tegen, over Greta. En ondanks zijn desinteresse in haar vanwege zijn twijfels, besloot hij om tijdens zijn avondeten toch naar deze documentaire te gaan kijken.
In die documentaire zag hij hoe Greta ontdaan was over de gevolgen van menselijk gedrag en desastreuze en onomkeerbare schade aan het milieu, toen hij op school informatie hierover kreeg. Ze was er zo kapot van dat ze niet meer normaal kon leven en zelfs depressief van werd. Maar ze raakte pas echt bekend toen ze op een dag onderweg naar school besloot dat het geen zin meer had om naar school te gaan want tenslotte de wereld ging over. Wat was het nog waard om op de schoolbank te gaan zitten terwijl niets veranderd was? Ze besloot toen om buiten het Zweeds parlement te gaan zitten om aandacht te vragen voor de dreigende klimaatverandering. En ze deed dat dag in dag uit.

Ehsanoo vertelde dat hij door deze documentaire een totaal andere beeld van haar kreeg. Sterker nog hij kreeg veel respect voor Greta.
Dat moment dat ze besloot om haar eigen lot in handen te nemen en actie te ondernemen kan volgens Ehsanoo een symbool zijn voor iedereen die veel passie heeft voor iets en op een gegeven moment echt de knoop doorhakt. Dit moment zou je een Greta Moment kunnen noemen.
Mijn Greta Moment was de dag dat ik mijn baan ging opzeggen en uit mijn comfortzone stapte. Ik besloot toen te gaan doen wat echt nodig was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *