Deel II Nieuwe Normaal

  • door

Lokaal kopen wordt mainstream

Tegenwoordig zie je overal acties en campagnes over lokaal kopen, maar waarom kun je beter lokaal kopen? Hieronder zet ik de voordelen op een rij.

Duurzaam

Hoe lokaler, hoe duurzamer. Transport zoals dat nu vaak gebeurt is één van de grootste vervuilers op aarde. Door lokaal te kopen is er minder vervuilend transport nodig om je producten bij jou tot aan de deur te krijgen. Zo verklein je zonder moeite jouw ecologische voetafdruk. Goed op weg naar een duurzame en bewuste levensstijl.

Eerlijke productie

Bij een lokaal product ben je zeker dat het eerlijk en in een veilige omgeving gemaakt is. Wil je meer info over de productie? Dan kun je dit gewoon vragen aan de maker die hier, vaak in tegenstelling tot de grote ketens, transparant over zal zijn. 

Goed voor lokale economie

Lokaal kopen is ook goed voor de lokale economie. Het geld dat je uitgeeft als je lokaal koopt, komt bij bedrijven in jouw omgeving terecht. Zo investeer je zelf mee in een gezellige, eerlijke en duurzame buurt.

Unieke producten

Multinationale ketens hebben vaak een groot aanbod van hetzelfde product. Als je unieke items zoekt, kun je het beste lokaal gaan zoeken. Want die doen niet aan massaproductie of standaardisatie. Wat er voor zorgt dat niemand met net hetzelfde accessoire rondloopt als jij.

Laagdrempelige service (Ruiling en reparatie) 

Als je bijvoorbeeld schoenen heb gekocht bij een winkel in de buurt, kun je vervolgens veel gemakkelijker even langsgaan voor advies of ruiling. Je krijgt ook echte persoonlijke aandacht als je belt of als je fysiek in de winkel aanwezig bent. De winkelier denkt vaak met je mee en zoekt naar een gepaste oplossing. Laten we eerlijk zijn bij een lokale winkel ben je geen klantnummer maar een echte mens (Stadsgenoot- en dorpsgenoot) die verschillende wensen en behoeftes heeft. Dat op zich al vind ik een aangenamer gedachte.

Kwaliteit

Zij maken vaak producten met de hand en doen niet aan mechanisatie. De focus ligt dus niet op zoveel mogelijk in korte tijd maken (en te verdienen). De focus ligt op een zo goed mogelijk product brengen dat mensen lang kunnen gebruiken. Bovendien is deze kwaliteit ook controleerbaar. Zo kun je bij je lokale handelaar langsgaan en elk product zorgvuldig inspecteren. Verder zal je lokale winkelier je graag vertellen hoe dit product met alle nauwkeurigheid is gemaakt.

Hoe gedraagt de consument zich nu?

Voor milieubewuste consumenten was het al cruciaal, maar ook andere consumenten vinden het steeds belangrijker hoe producten worden gemaakt en waar ze vandaan komen. Over de hele wereld zien we dat lokaal geproduceerde producten sterk aan populariteit winnen. 65% van de consumenten wereldwijd neemt nu liever lokale producten en diensten af. In Nederland is dat 69%. Een op de vier consumenten vindt zelfs dat de merken die ze gebruiken hun producten (weer) in eigen land moeten gaan produceren. Ook Nederlandse consumenten kiezen steeds bewuster en worden een stukje duurzamer. Maar dat is niet alles, consumenten letten ook steeds meer op centjes. Hier later meer over…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *